Rozmiar tekstu

Zmiana kontrastu

Oświadczenie Pana Burmistrza

04.05.2020

Zgodnie z zapowiedziami Premiera od 6 maja ponownie mogą zostać otwarte przedszkola oraz żłobki. Przy czym kwestie związane z zapewnieniem bezpieczeństwa zostały pozostawione dyrektorom przedszkoli i samorządom. Dlatego po zapoznaniu się z wytycznymi Głównego Inspektora Sanitarnego, Ministra Zdrowia oraz Ministra Edukacji Narodowej, wspólnie z dyrektorami jednostek zdecydowaliśmy, że otwarcie gminnych przedszkoli i żłobka nastąpi 18 maja br.

Do tego czasu zostaną przeprowadzone na tych obiektach niezbędne przeglądy sanitarne i bhp oraz opracowane wewnętrzne procedury postępowania na wypadek zakażenia koronawirusem lub zachorowania na COVID-19. Ponadto, by zapewnić bezpieczeństwo sanitarne dzieciom i opiekunom, usuniemy przedmioty i sprzęty, których nie można skutecznie uprać lub zdezynfekować. Musimy również zadbać o zorganizowanie bezpiecznego żywienia.

W tym czasie wszystkie przedszkola i żłobek zostaną odpowiednio zdezynfekowane i wyposażone w środki higieniczne potrzebne do bieżącego funkcjonowania oraz w indywidualne środki ochrony osobistej dla pracowników.
Wszystkie działania związane z przygotowaniem jednostek do objęcia opieką naszych najmłodszych mieszkańców skonsultujemy z Wojewódzkim Konsultantem ds. Chorób Zakaźnych oraz Sanepidem.

Przy podejmowaniu każdej decyzji będziemy kierować się najważniejszym dla nas celem, jakim jest ochrona zdrowia i zapewnienie bezpieczeństwa dzieci oraz pracowników.

Copyright © 2021 Przedszkole Samorządowe im. św. Franciszka - patrona ekologów w Balinie. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.